På spaning i 80-talets sci fi

(null)

Ännu en av min barndoms favoriter som blir högläsning. 

Vad jag minns så var det ont om science  fiction-romaner hemma när jag växte upp (det är det väl i de flesta hem?). Jag tror faktiskt att vi bara hade denna och en till. Den här boken hade jag tjatat till mig i församlingens bokshop efter att ha tjuvläst halva under en gudstjänst. Den var ju så spännande! Och kanske lite av ett unikum. UngdomsBokringen gav inte ut så mycket sci fi.

Så varför inte recensera en riktigt gammal bok. På spaning i okänd galax (Chris Spencer, Norrmans förlag, 1985) utspelar sig på det avlägsna 2000-talet. Världen vimlar av tv-skärmar, löpande rullband att transportera sig på, videotelefoner och annan avancerad teknologi.

Visst kan mycket kännas lite dammigt såhär en trettiofem år efter att boken gavs ut (både tekniken, dialogen och den "självklara" konflikten mellan Öst och Väst som kastar sin skugga över äventyret). Men framförallt är detta en tankeväckande historia - en slags mer lättsmält version av C S Lewis science fiction-trilogi - och som sådan håller den. Själv slukade jag den som sex-sjuåring (å andra sidan läste jag Agatha Christie och Tolkien när jag gick i mellanstadiet) och jag tror att förlaget siktade alldeles för högt när de försökte sälja in den till tonåringar. Perfekt högläsning för lågstadiet skulle jag säga. Om man gillar rymden. Kommentera inlägget här :