Vad är sannolikheten för det?!

Var på biblioteket nyss och tänkte låna seriös facklitteratur som jag behöver för research kring ett ämne som jag har alltför grunda kunskaper om för att kunna skriva ens något litet om det. Men gav strax upp och bestämde mig för att låna en roman istället. Och vad händer, jo, när jag bara hugger första bästa roman ur hyllan och läser baksidestexten så visar det sig att premissen är löjligt lik det jag själv skriver! Inte exakt likt, men likt på många punkter.
 
Vad ska jag dra för slutsats av det?
a) Idén till boken är genial, och man är aldrig varken först eller sist med en bra idé. Det lyckades uppenbarligen en känd författare att få en bok med lite liknande upplägg att få sin bok utgiven och den finns fortfarande på biblioteket. (Skyltas till och med med framsidan framåt.)
b) Idén är förbrukad - släng i papperskorgen.
 
Instinktivt lånade jag förstås boken. Måste ju se om även insidan är lik. Min gissning är att det finns många beröringspunkter, men jag kan ju också se direkt några förutsättningar som kommer göra att de ändå sticker iväg åt lite olika håll. På väg ut från biblioteket ångrade jag mig nästan. Tänk om jag blir helt förvirrad av hans idéer och tappar bort min egen tråd. Eller börjar jämföra mig, får prestationsångest och tappar sugen. Men jag tror faktiskt inte det. Om boken är bra kommer jag bli inspirerad. Och är den dålig, då kan den göras bättre.

Kommentera inlägget här :