Avhandling som kan uppskattas av de flests

(null)

Har du inte läst den här boken gör det! Se recensioner nedan. Jag hittade Läsarna - 1800-talets folkväckelse och det moderna genombrottet i den inte alltför omfattande hyllan för svensk religionshistoria på kommunbiblioteket. Vilket visar hur viktigt detta verk är. Verkligen fängslande läsning, oavsett förkunskaper. (Gunnar Hallingberg, Atlantis, 2011.)

Svenska Dagbladet

Sundsvalls tidning

Taggar: historia;

Dödad av ett pilregn

Igår nåddes världen av nyheten om en ung man som på eget initiativ paddlade till en av världens sista helt isolerade folkgrupper för att missionera, och där genast mötte döden i en skur av pilar.

https://www.dagen.se/nyheter/missionar-dog-i-skur-av-pilar-1.1237359

I Aftonbladet utrycker en antropolog att händelsen var tragisk och tilltaget idiotiskt. Antropologer har sedan länge beslutat att lämna folkgruppen i fred eftersom de genom våld har visat att de inte vill ha med utlänningar att göra. Här finns också en undertext av en gammal konflikt mellan antropologer och missionärer, där antropologer ofta anklagas för att vilja konservera folkgrupper och studera dem som museiföremål i en glasburk utan påverkan utifrån, medan missionärer påstås pådyvla folk Jesus fast de inte behöver honom.

Sanningen är väl att folk består av människor, individer. Och vad vet vi om deras inre motsättningar och maktstrukturer? Vissa av dem är nyfikna på en yttre värld, i den mån de kan föreställa sig den, och vill ha förändring, och skulle tjäna på den. Andra vill konservera det gamla. 

Men oavsett vilka som för tillfället har mest inflytande i ett sådant samhälle så kan vi vara säkra på en sak: i längden kommer deras folk inte att fortsätta vara isolerade. Förr eller senare kommer droghandel, gruvdrift, krig eller exploatering av något slag att nå dem. Och då är en ensam kille som säger att Jesus älskar dem ett av de bättre alternativen. Tron på Jesus är ju faktiskt, om den förstås rätt, ett bra motgift mot mycket av den här världens elände.

Det är svårt att inte dra paralleller till mordet på fem missionärer i Amazonas på 1950-talet. Sonen till en av dem, Steve Saint, växte så småningom delvis upp hos det folk som mördat hans far. Som vuxen återvände han också dit, då folkgruppen hotades av utplåning genom snabb modernisering. Då var målet att hjälpa dem att hitta en väg att bevara de delar av sin livsstil som de själva ville ha kvar, och utveckla motståndskraft mot negativa influenser. Han fick också så småningom klarhet i det händelseförlopp som lett till att personer som nu var hans nära vänner sedan många år, faktiskt hade dödat hans far. Ingen som har läst Steve Saints bok Det brutna spjutet (Sjöbergs förlag) kan någonsin mer tro att det finns enkla svar på de här frågorna.

Sant, rent och värt att uppskatta

Insåg ganska snart efter att jag skrivit förra inlägget varför det trots allt inte går att dra så mycket lärdomar av skräckromanen som jag börjat läsa. Den är ju så full av skit!

Och det finns väl inget större värde i att fylla sinnet med sånt. Nej, "allt som är sant och värdigt, rätt och rent, allt som är värt att älska och uppskatta, allt som kallas dygd och förtjänar beröm, tänk på allt sådant." (Filipperbrevet 4:8)
Taggar: böcker, läsning;