Sommarlov, sommarläsning

Njuter av ljuvlig sommarledighet. Enda molnet på himlen är oron för årets skördar som (det kan jag se med egna ögon) nästan torkar bort. Vetet står lågt runt huset. Många björkar är bruna eller lövlösa som på senhösten och längtar lika mycket efter regn som alla vi andra. Men om man nu bortser från det så har ju detta varit en alldeles underbar badsommar. Minst två dopp om dagen har det nog blivit, i olika sjöar, eftersom vi har lyxen av att ha 98 sjöar i kommunen, varav många härliga badsjöar.
 
Mycket skön sommarläsning har det också blivit. Senast Dorit Rabinyans helt makalösa Alla floder flyter mot havet (Nordstedts förlag, 2018). Kan liksom inte komma underfund med hur hon lyckas måla med språket på ett så fantastiskt sätt. Måste läsa den en gång till (inte lika uppslukad av handlingen) och leta efter ledtrådar. Tror det är någonting med hennes väldigt intuitiva beskrivningar av någonting helt vardagligt, som gör att jag bara känner att: Ja, ja just det, så är det ju, jag förstår precis hur hon menar. Till exempel såhär om en gammeldags bensinpump på en mack: "Men siffrorna snurrar vidare, sjuttiosex, sjuttiosju, och varje sifferpar försvinner som två blinda. trötta ögon som rullar uppåt i sina hålor". Så alldeles bortsett från att romanen är en övertygande (och i slutänden tragisk) kärlekshistoria, och en form av politiskt inlägg (även om jag inte är alldeles säker på hur det ska tolkas), så finns det mycket att fascineras av på många nivåer.
Taggar: Böcker;

Att läsa manus

Fick nyligen tipset att läsa välskrivna filmmanus. Eftersom det är en form som är ganska olik annat skrivande så kan det ge bra input, när man väl har vant sig vid formen. Hittade manuset till en gammal film som jag sett några gånger och gillar, Truman Show. (Visst är den bra?) Vitsen med att läsa manuset till en välkänd film är förstås att det ger mer energi över till att analysera själva manuset. Jag märker att jag funderar mest över strukna eller ändrade scener. Är de ändrade på grund av ekonomi eller handlar det om att helt enkelt göra storyn tightare?

En annan sak, det är ganska befriande att läsa om en "pretty town" och ett "glamourous nightgown". "Show don't tell", regeln som får romanförfattare att slå knut på sig själva för att inte säga det uppenbara, gäller förstås inte i filmmanus, inte när det gäller det visuella i alla fall. Att skapa den där söta staden eller det glamourösa nattlinnet ligger i andras händer än manusförfattarens.