Morgonstund har guld i mund....

Läste häromkvällen om Astrid Lindgren, i Sara Schwarts nya bok "Kära Astrid, det är jag igen", hur Astrid Lindgren brukade kliva upp på morgnarna och skriva. "Du var inte så dum att du bara låg kvar och mådde dåligt. Du skrev innan alla andra hade vaknat och ville ha tag i dig. När jag skriver är jag oåtkomlig för alla sorger , sa du. Smart. Nu har jag gjort som du. Jag har tänt i taket och fattat en penna..."

Leva i ljuset

Man kan bara föreställa sig stämningen när Svenska Akademiens ledamöter för första gången pratar med varandra. De inser att de själva, deras hustrur, deras döttrar har drabbats av närmanden från kulturprofilen som fanns i deras närhet. Alla har vetat men ingen har sagt något. Samtalen nu har varit "förtvivlade", säger ledamoten Sara Stridsberg till DN. Hon påpekar att de samtalen aldrig hade varit möjliga utan det enorma strålkastarljus som tänts över frågan.
 
Tänk att det ska behövas en enkel hashtag för att få Sveriges mest begåvade författare (enligt vissa), den elit som utser mottagare av Nobelpriset, att faktiskt förstå och kunna ta tag i sina egna liv. #metoo är troligtvis det bästa som har hänt världen under 2017. Den vänder spelplanen upp och ner. En amnesti där mycket som varit dolt, knappt under ytan, kommer upp i ljuset. Må det fortsätta så.

Många fina ord...

Roligt att se och ana hur boken vandrar vidare. Fick ett meddelande från en läsare som snällt nog letat upp mig på Facebook för att tacka och uppmuntra. "Din sammanställning till en bok är så fint genomförd,så lättläst,spännande gripande..ja underbar!!" Kärlek!