Dagen imorgon

Bloggar inte på semestern i år, men titta vad någon skickade över till mig imorse. Se övre högra hörnet! Ser alltså fram emot att läsa morgondagens Dagen. 


När intervjun skulle göras var jag så fruktansvärt hes, kunde bara väsa lite, med stor ansträngning. Fick lägga fram mig själv som böneämne på bönemötet på söndagkvällen. Det hjälpte i alla fall så pass att intervjuaren hörde vad jag sa i telefon! Och sedan fyllde hon i med lite från boken och det var ju bara bra. Jag tror det var bra för min helgelse att inte kunna prata så mycket några dagar, hihi.

All ära till Gud

Läser en fin kortbiografi över tre personligheter i HF:s (Helgelseförbundets) tidiga historia. Man skriver om Kihlstedt:
"Vad vi förut sagt om hans livsgärning är sagt till Guds ära, ty det var genom Guds nåd, som han var den han var, och hela hans livsverk var Guds nåds verkan genom honom. Herren allena tillhör hela äran."
Amen! (I evangelii offertjänst - Biografier över C. J. A. Kihlstedt, Aug. Karlsson och Emil Gustafson, av G och E Fredberg, HF:s förlag 1929, s 52.)
 
Det är en rolig sak med att ha skrivit en biografi, att folk ofta sticker till en andra biografier. Och jag har alltid uppskattat att läsa om människors liv, det kvittar om de levde för hundra år sedan. Det kan nästan vara bättre, för då kan man urskilja andra konturer - just precis det som är viktigt syns kanske tydligare när man beskådar livsödena från långt tidsavstånd. Just den här boken är väldigt välgjord tycker jag, och värd att läsas trots att den har många år på nacken. Hittas på antikvariat.
 
Jag har tappat rösten nästan helt och är hemma från kyrkan. Passar på att sitta i insvept i filt på balkongen och läsa något uppbyggligt, och att uttrycka mig via skrift i stället för röst. Nu ska jag strax ge mig i kast med August Karlsson, Kinamissionär som kom från Grönshult utanför Rumskulla, bara ett par mil härifrån. Att han har placerats mellan HF:s stora profiler Kihlstedt och Gustafson i kortbiografin skvallrar om att författarna betraktar August Karlssons livsgärning som något alldeles extra, även om han är nästan bortglömd idag. Missionärerna, som la sitt bästa krut och skapade sina största sociala nätverk i andra länder, har glömts bort mycket fortare än dem som arbetade på hemmaplan, det är min övertygelse.
 
För mig som inte har någon bakgrund i HF är det fascinerande att bit för bit få lära känna vad Gud gjorde där. Precis som med tidsavståndet så tror jag att ett kulturellt avstånd, om än litet, också gör att vi ser tydligare vad som verkligen är av Gud ("ädla stenar") och vad som är "halm och strå". Och här var det mycket ädla stenar kan jag tycka.