Tid eller tema?

Jag tycker själv fortfarande att det här materialet är intressant, fast jag jobbat med det nu i snart fyra månader varje ledigt ögonblick,det måste väl ändå vara ett gott tecken?

Min man tvingar mig att ta det lugnt ibland. Idag till exempel stekte han pannkakor och körde iväg med hela familjen till sjön för det allra första doppet för i år. Två timmar nästan var vi där och gjorde ingenting, bara njöt av försommaren. Det var så uppfriskande.

En sak som jag har grubblat över mycket är avvägningen mellan tema och kronologi när man presenterar materialet i en biografi. Om jag lägger allt strikt i tidsordning blir vissa teman svåra att följa. Och följer jag istället teman blir kronologin så sönderhackad att texten blir rörig att läsa. Livet utspelar sig inte så tematiskt helt enkelt.

 Läste om en biografi idag, som jag tycker mycket om, och insåg att dess författare måste ha brottats med samma problem. Och det är faktiskt lite rörig kronologi i den på vissa ställen, men det störde mig inte alls förra gången jag läste den. Och då stör det troligen inte genomsnittsläsaren. Men jag tror ändå på att i första hand, och så långt det någonsin är möjligt rent tekniskt, följa kronologin.
Taggar: biografi, skrivande, skrivprocessen;

Testläsare

Äntligen har utkastet hittat sin nästa testläsare! Det är inte så lätt. Det måste ju vara rätt person - någon som är absolut pålitlig, som är ärlig (men inte så elak att jag slänger hela manuset i papperskorgen på det här stadiet) och som helst tillför något som övriga testläsare inte har: En annan ålder eller helt andra erfarenheter till exempel. Jag kunde absolut inte komma på vem jag nu skulle fråga, och fick igår till slut bara be Gud om hjälp. Och i morse stod den rätta personen här. När vi hade pratat en stund var jag ganska säker. Frågade, och jo, den här personen ville gärna testläsa. Så jag sprang upp och skrev ut. När jag lämnade ut utkastet det den här gången kände jag för första gången att jag inte behövde gömma mig bakom skämskudden. Det här börjar bli ganska okej tror jag. Även om det är mycket jobb kvar, givetvis.

Genomgång


 Fantastisk testläsare gav textrespons idag. Välgrundad kritik på många nivåer: fakta, sammanhang, språk, korrektur. Nu gör jag genomgång av utkastet igen och gör många av hennes korrigeringar. Hon gillade den!