Starstruck


Jag har intervjuat Martin Widmark! Sveriges mest populäre barnboksförfattare! Bara de 24 Lasse-Majaböckerna har sålt 2 miljoner ex och de är ständigt bland de mest utlånade barnböckerna på biblioteken. Själv har jag läst några för mina barn (bara för att de tycker det är mysigt, egentligen har de förstås kunnat läsa dem själva länge) och jag tycker Widmark är kungen av lättläst. Det är faktiskt jättesvårt att skriva så lättläst som han gör, och ändå få till en (mys-)spännande handling etc - fråga mig som har jobbat på SFI! Martin själv har jobbat på skola i Rinkeby och det är kanske där han har jobbat upp sin förmåga.
 
Intervjun gick inte så bra eftersom jag blev lite starstruck. (Det blev jag inte när jag intervjuade Maria Montazami!) Men om ni vill läsa Martin Widmarks bästa skrivtips kan ni kolla här: http://www.dagensvimmerby.se/nyheter/noje/e/1657/martin-widmark-far-arets-astrid-lindgrens-varlds-stipendium/
Taggar: Astrid Lindgren, Martin Widmark, bok, böcker, skriva, skrivprocessen;

Research i verkligheten

Ska vi slå vad byggde mycket på egna och närståendes erfarenheter, även om jag bakade om mycket och förändrade omständigheter nästan till oigenkännlighet. Boken som jag nu skriver kräver mer research. Till exempel har en person i min närhet fått i uppdrag att kolla allt från färger till dofter, jargong och inredning på en plats som jag troligen aldrig kommer att kunna besöka själv. (Hen tycker det är ganska roligt att få hjälpa till, hoppas jag. Det blev en rätt lång lista på saker att kolla.)
 
Andra har berättat om sina erfarenheter, helt medvetna om att det kan hamna i nästa bok på något sätt. En person bjöd på ett långt fika och berättade om hur man arbetar på hennes arbetsplats. Det är generöst tycker jag! Både de och jag hoppas förstås att deras erfarenheter, genom boken, ska bli till nytta och glädje för människor.

Rotarylunch

Hemma igen efter besöket på Rotarys lunchmöte. Det gick bra tycker jag!