Den viktiga vilan

Inte en rad har jag skrivit på boken den här veckan - det har varit hemtenta och frilansuppdrag (jag är ju journalist i botten) och min pappas 60-årsfest och mycket annat som har tagit all tid. Och, om sanningen ska fram, när jag la ifrån mig manuset för en vecka sedan, efter en intensiv skrivperiod, var jag helt tom på idéer. Det kändes som att jag redan hade skrivit allt. Och manuset var ändå alldeles för kort. Jag upplevde att det fanns en massa luckor, men jag kunde inte se dem. Men de senaste dagarna, sedan jag lämnade in hemtentamen, har jag hunnit göra lite snabbanteckningar som säkert blir ett par kapitel. Manuset (och jag!) behöver visst verkligen vila ibland. Vilket inte behöver betyda sysslolöshet! Imorgon ska det bli skönt att spotta i nävarna och börja skriva skönlitterärt på riktigt igen.

Fiktion och verklighet

Såg filmen Stranger than fiction igår kväll. Om en man som upptäcker att han är en romanfigur och att en författare styr hans öde. Roligt och engagerande om än lite skruvat. Emma Thompson i fantastisk biroll som den självdestruktiva men lysande författarinnan med skrivkramp. (Vi har inga direkta likheter.) Jag tror alla som skriver fiktion kan fascineras av tanken på om personerna man skriver om verkligen skulle börja existera, på något mystiskt sätt. Och vilka förpliktelser författaren i så fall har mot dem. Kan man t ex döda dem? Det tar ju verkligen emot. Fastän allt utspelar sig i fantasin.

Skelettet

Datorn startar inte i dag. Kan ändå vara bra med en stunds eftertanke. Har gått igenom mitt skräpmanus, som jag har utskrivet på papper och hopsatt med en jätteklämma. Nu håller jag på att skriva ihop allting till en historia. Inser att jag kommit ungefär halvvägs med berättelsens skelett. När allting väl är på plats måste den få mer kött på benen, mer djup. Väldigt mycket jobb återstår innan jag kan visa den för den mest förstående av testläsare. Bollar dock många tankar med olika människor omkring mig redan nu, så jag är inte ensam i arbetet ens på det här stadiet. Fortfarande är det förstås omöjligt att säga om detta kommer hålla hela vägen. Men jag har en bra känsla.
Taggar: skriva;