Lugn och ro

Skrivit mycket de senaste dagarna, och kollade Facebook först alldeles nyss. Hittade fin uppmuntran där: 
"Har just läst ut min första bok på många år, tack Rebecka Fredrikssonför en fantastisk bok, väntar på uppföljaren"

Precis vad man kan behöva höra ibland.
Annars är väl ett av mina bättre skrivtips att sluta blogga, sluta kolla Facebook och nyheter och lägga mobilen i ett annat rum.


Ont och gott

Visst är det svårare att skildra "goda" gärningar än "onda"? Konflikt och bråk är så mycket lättare att skriva intressant om (även om de kan vara tomma på djupare mening) än berättelser om folk som behandlar varandra anständigt, ja, kanske till och med är bra föredömen. Som journalist får man ofta den lite tillspetsade frågan varför tidningarna bara skriver om elände. Jo, det är just därför.
 
Inom filmen finns en del exempel på historier som känns äkta och väcker tankar utan att man liksom skapar konflikter och ger läsaren bekymmer som hen inte hade innan. Hur lyckas man med det? Det funderar jag mycket på. När jag själv skriver så vill jag ju helst inte öka mängden ondska på vår jord, utan hellre förmedla bra sätt att förhålla sig till den ondska som vi alla möter.

Allt man skriver blir förstås inte till uppbyggelse. När man skriver en roman är det summan av handlingen som förhoppningsvis blir till någon hjälp för någon. En roman måste ha någon typ av konflikter, frågan är bara vilka konflikter som är meningsfulla att ha. Vad bidrar till att summan av berättelsen ändå på något sätt blir "god"? 
 
Jag som så många andra har följt dokumentärserien om Astrid Lindgren på SVT. Helt fantastiskt bra! Människan Astrid Lindgren är minst lika fascinerande som författaren. Och, som den mästare hon är, kan hon skriva levande och intressant om drastiska sagovärldar med krig och död, men också om idyller där egentligen ingenting händer. Och utan att vilja förmedla något särskilt, utom spännande berättelser (sa hon åtminstone), har hon visat barn vad både mod, kärlek, uppoffring och civilkurage är. Det är en utmaning och en uppmuntran för alla oss som skriver.
Taggar: Astrid, Astrid Lindgren, Rebecka Fredriksson, bok, böcker, roman, skriva, skrivande, skrivprocessen, ungdomsroman;