Backsippe-promenad

 
Ojojoj! Trampa inte på backsipporna! :) Mamma är nervös för de fridlysta blommorna men barnen njuter sorglöst av naturen.

Kulla-Gulla - streetsmart underdog på tidigt 1900-tal

Min 8-åring fick Kulla-Gulla böckerna av en faster nyligen. Språket är ålderdomligt så efter bara någon sida tillkännagav dottern att hon nog behövde hjälp att läsa. Men hon påpekade fascinerat att "fast hon har skrivit två sidor typ om att 'oxen plöjer i regnet' så är det jättespännande och man vill veta hur det går." Jag höll med. Vad är hemligheten, Martha Sandwall-Bergström?

Jag har aldrig läst Kulla-Gulla-böckerna så hon är en ny bekantskap för mig också. Jag hade fått för mig att böckerna skulle vara väldigt sockersöta, men jag är imponerad. Kulla-Gulla känns så frisk och levande. Hon är en alla tiders underdog, med näst intill 
lägsta möjliga status i det tidiga 1900-talets Sverige, men hon bär sitt lidande och sin arbetsbörda med både fattning och stolthet, nästan hela tiden. Hon är streetsmart och förtjänar sin respekt hos alla hon möter.

Mycket i boken är nästan omöjligt för ett barn 2014 att relatera till, så det är nog tur att det blev högläsning, så att vi kan diskutera det vi läser. Kanske är det på grund av det enorma kulturella avståndet som Kulla-Gulla, förr räknad som en klassiker, är såpass bortglömd idag? (Det kanske är som Vibeke Olson säger, att vårt kulturella avstånd till 1800-talet är längre än det till romarriket. Svindlande tanke.)

Många intressanta samtal har boken redan gett anledning till här hemma. Klassmotsättningar, fattigdom, folktro, småjordbruk, skolsystem, kyrkan som dåtida maktstruktur... En del får jag kolla upp förstås, historia är inte min starka gren precis. Att tillsammans med en 8-åring läsa en bok från 1945, som utspelar sig vid 1900-talets början, är en utmaning som verkligen ger perspektiv på vår egen tid.

Glad påsk!
Läs i påsk! Nathalie, 26, berättar om sin tro, i lokaltidningen Nordöstran (en gratistidning från Västervikstidningen). Natta är en tjej härifrån som blev kristen i Australien för några år sedan och bor i Stockholm nu. 

Läs på s 10-11 i
http://etidning.nordostran.se/