Tid eller tema?

Jag tycker själv fortfarande att det här materialet är intressant, fast jag jobbat med det nu i snart fyra månader varje ledigt ögonblick,det måste väl ändå vara ett gott tecken?

Min man tvingar mig att ta det lugnt ibland. Idag till exempel stekte han pannkakor och körde iväg med hela familjen till sjön för det allra första doppet för i år. Två timmar nästan var vi där och gjorde ingenting, bara njöt av försommaren. Det var så uppfriskande.

En sak som jag har grubblat över mycket är avvägningen mellan tema och kronologi när man presenterar materialet i en biografi. Om jag lägger allt strikt i tidsordning blir vissa teman svåra att följa. Och följer jag istället teman blir kronologin så sönderhackad att texten blir rörig att läsa. Livet utspelar sig inte så tematiskt helt enkelt.

 Läste om en biografi idag, som jag tycker mycket om, och insåg att dess författare måste ha brottats med samma problem. Och det är faktiskt lite rörig kronologi i den på vissa ställen, men det störde mig inte alls förra gången jag läste den. Och då stör det troligen inte genomsnittsläsaren. Men jag tror ändå på att i första hand, och så långt det någonsin är möjligt rent tekniskt, följa kronologin.
Taggar: biografi, skrivande, skrivprocessen;

Kommentera inlägget här :