Korta ner

Textredigeringen som jag håller på med nu är faktiskt inte så krånglig, och den har dessutom den fördelen att den går bra att hålla på med på lite kortare lediga stunder mellan allt annat som hinns med på en dag. Det är till och med en fördel att inte sitta för länge.
 
Vad är det jag gör då? Jo, går igenom korta textavsnitt (en-två sidor, som en lång tidningsartikel ungefär) gång på gång och försöker få språk och berättande att flyta bättre. Försöker vara uppmärksam på upprepningar och oklarheter. Behövs det mer av något, eller mindre? Och viktigast av allt, stämmer fakta? Det är det som kan göra mig galen just med att skriva en biografi: att vartenda ord ska vara researchat och ha täckning någonstans, gärna i flera oberoende källor. Så det blir att kolla och dubbelkolla också i den här fasen. Och samtidigt hålla berättandet levande och försöka undvika redovisningsplikt. Bara för att det har tagit mig en halvtimme att kolla upp en viss detalj betyder inte det att den måste vara med i den färdiga boken.
 
Om texten har blivit minst 25 procent kortare när jag är färdig med den här fasen, har den ganska säkert blivit bättre också.
Taggar: biografi;

Kommentera inlägget här :