På liv och död


Barbro Arnberg har i boken Invid muren gått igenom ett material liknande det jag fått ta del av, men ännu en generation längre tillbaka i tiden. Brev med mera ger en bild av en ung svensk man, Nathanael Carleson, som träffade danska Laurine Simonsen i Kina i slutet av 1800-talet. De gifte sig och hann få två barn innan Nathanael avrättades vid stadsmuren i Soping, tillsammans med elva andra missionärer och ett barn, i boxarupproret år 1900. Dottern Ester som alltså växte upp faderlös (i Sverige), reste så småningom själv tillbaka som missionär till Kina och arbetade där tills omständigheterna tvingade henne och övriga tillbaka til Sverige. Dramatiska livsöden, berättade på ett eftertänksamt vis.

Barbro Arnberg är (var?) släkt med personerna hon berättar om. Däremot delar hon inte deras tro och är till en början mycket kritisk till deras livshållning. Hon berättar hur hennes syn på dem förändras allt eftersom hon tar del av materialet och mera lär känns människorna bakom. Respekten för dem ökar, men också insikten att missionärernas liv bara kan förklaras utifrån deras egen världsbild. Tron kan inte rensas bort ur historien.

Boken gavs ut på Kimpese förlag (som ger ut missionshistoriska böcker) 2006.

I dag har jag förresten tagit min sista vaccination inför resan. Och internationella körkortet borde vara här vilken dag som helst. Snart på väg!

Kommentera inlägget här :