Kulturkrock

Läser just nu en väldigt amerikansk, bästsäljande kristen (ungdoms-)bok, och slås av de enorma, nästan oöverstigliga kulturskillnader som finns på vissa områden mellan amerikansk och svensk "kristen" kultur. Några av personerna som skildras i boken är förstås avsiktligt skildrade på ett skruvat sätt, som misstolkare av sin kultur, och är inte avsedda att få läsarnas sympatier. Men det finns ändå kulturella element, som hela berättelsen vilar på, som är nästan omöjliga för en svensk att förstå.
 
Vad viktigt det är att varje kultur skapar sin egen litteratur. Det finns så mycket som inte kan översättas. Så mycket tankegods som vi har gemensamt i vårt land men som andra inte alls kan relatera till. Jag känner det ännu mer som en uppmaning att fortsätta skriva om en verklighet som vi här i Sverige kan relatera till.
 
Det känns som en tanke att nu när jag är i en ganska intensiv skrivfas kommer plötsligt uppmuntran från alla möjliga håll. Så här skrev exempelvis författaren Malin Hedström (som har skrivit böckerna om Egil) på facebook häromdagen:
 
"Nu har jag (äntligen!) läst Rebecka Fredrikssons ungdomsbok ”Ska vi slå vad”. Och vilken superbra bok! Den tar upp många frågor runt Kristen tro: hur kan man tro på Gud egentligen? Är det någon mening med att be och VAD kan man be om? Vad händer egentligen i den Kristna skolgruppen? Och när man vägrar att vara med på skolans obligatoriska idrottstimme med yoga och blir kallad till rektorn! Vad händer då… 
Även om den här boken vänder sig till ungdomar 12-15 år så berör den mig och IGENKÄNNINGSFAKTORN är HÖG!
En måste bok till unga tonåringar och deras föräldrar! Eller varför inte bara till dig själv… 
Beställ den gärna på http://www.hedstrom-ord-ton.se/…/ska-vi-sl%C3%A5-vad%2c-re…/ där kan du läsa mer om Rebecka Fredriksson."
 
Jag blir så tacksam för alla dessa som hör av sig. Det hjälper mig, när jag har rätt inställning, att kämpa vidare.

Kommentarer :

#1: Matilda Nilsson

Hej! Jag undrar om vad heter Matildas skolan i den bok? Och var bor hon?

Har trevligt dag!

Svar: Hej! Skolan heter Centralskolan och Matilda bor i Gregersberg utanför Nyvalla. Men var det ligger får du fundera på själv. 😊
Rebecka Fredriksson

skriven
#2: Matilda Nilsson

Finns hon på riktigt?

Svar: Nej, egentligen inte. Men både hon och alla de andra påminner om många människor jag känner...
Rebecka Fredriksson

skriven
#3: Lydia Svensson

Hej jag heter Lydia, jag tycker väldigt mycket om din bok "Ska vi slå vad" den är den bästa boken någonsin jag sett

Svar: Vad roligt!
Rebecka Fredriksson

skriven

Kommentera inlägget här :